Startup Fest 2017: Hoe ondernemers en startups duurzame impact kunnen hebben

Gisteren was ik bij het Impact Startup Fest 2017 in de Caballero fabriek in Den Haag, een evenement waar innovatie en creativiteit voorop staan. Sinds 2015 profileert Den Haag zich als Impact City en Impact Startup Fest 2017 richt zich dan ook volledig op startups, scale-ups en investeerders die aan innovaties werken die de wereld beter maken. Duurzaam en met impact.

Hoe zat het met die impact? Was die aanwezig tijdens Impact Startup Fest 2017? Absoluut! Voor mij persoonlijk waren er 3 momenten met echte impact. Momenten waar jij en ik als innovatieve ondernemers, startups, scale-ups en business leaders van kunnen leren.

1. Jij als ondernemer kan het verschil maken

De dag begint met niemand minder dan Prins Constantijn die in gesprek gaat met met Nisha Dutt over de innovatieve ontwikkelingshulp in India. Naast dit tweegesprek spreekt Prins Constantijn ook vanuit StartupDelta en doet een oproep aan alle ondernemers, investeerders, startups en scale-ups: Draag je steentje bij aan het duurzaam opbouwen van Sint Maarten. Denk vooral out of the box op het gebied van energieoplossingen, huisvestingsoplossingen, afvaloplossingen, beveiligingsoplossingen. En niet alleen voor Sint Maarten, maar voor het gehele Caribisch Gebied. Hier liggen niet alleen nieuwe kansen voor Sint Maarten maar ook voor innovatieve startups en scale-ups die zich richten op duurzaamheid en die écht het verschil willen maken. Het zette mij aan het denken. Hoe wil ik als ondernemer het verschil maken?

2. Storytelling en de keuze voor wat we geloven

In 20 minuten neemt Peter Holmes à Court ons mee in de wereld van storytelling en de impact die verhalen kunnen hebben op onze meningen en oordelen. Deze voormalig ondernemer en CEO heeft er in 2011 voor gekozen zijn passie te volgen en is humanitair weldoener en schrijver geworden. Naast schrijver is hij dus ook storyteller, en wat voor één! Zijn boodschap? Je kunt kiezen met welk verhaal je meegaat. We kunnen ervoor kiezen mee te gaan met het negatieve verhaal, dit te geloven en hiernaar te leven. Of we kiezen voor het positieve verhaal en zien daarom vooral kansen en oplossingen. Een filosofie die goed aansluit bij Doors Open!

3. Een persoonlijk verhaal over Sint Maarten

Nadat de Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, Luitenant-generaal Martin Wijnen vertelt over hoe vanuit Defensie en het leger gekeken wordt naar innovaties die een positieve en duurzame impact hebben op de wereld reageert Sylvana Kleijn met haar zeer recente en persoonlijke verhaal.

“Ik ben Sylvana Kleijn en ik woon op Sint Maarten.”

Sylvana, zelf ook ondernemer, vertelt hoe orkaan Irma impact heeft gehad op haar leven en dat van haar gezin. Maar vooral stipt ook zij, in navolging van Prins Constantijn, aan hoe belangrijk de hulp voor Sint Maarten nu is. Sylvana staat in nauw contact met haar vrienden en bekenden op Sint Maarten en hoort dan ook uit eerste hand wat er nodig is en waar dringend behoefte aan is. Samen met een aantal lokale bewoners op Sint Maarten is zij een werkgroep gestart om een duurzame wederopbouw voor Sint Maarten te realiseren. Ook zij gelooft erin dat Sint Maarten Future Proof moet worden. Een verhaal waarbij de focus ligt op het maken van  positieve connecties, van elkaar leren en daardoor komen tot  duurzame en innovatieve oplossingen.

Ik ben zeer geraakt door het verhaal van Sylvana. Wil jij meer weten over hoe jij het verschil kunt maken voor Sint Maarten, wil je in gesprek met de start-up community en Sylvana over wat jij kunt bijdragen? Volg deze link of contact Sylvana rechtstreeks via sylvana.kleijn@gmail.com.