Spiekbrief voor de eerste weken van een beginnend leidinggevende

Spieken is een natuurlijke vorm van leren

Ik weet het nog goed, het was een warme zomerdag en ik was een 15-jarige puber. Die middag had ik een proefwerk Geschiedenis. Ik had goed geleerd maar was best onzeker of ik echt alles wel wist. Voor alle zekerheid toch maar wat jaartallen en ingewikkelde namen op mijn hand geschreven. Met wat spiekbriefvertrouwen liep ik de klas in. De proefwerken werden uitgedeeld. Groot was de schrik toen de lerares  zei dat we eerst allemaal onze handen moesten laten zien…

Een goede tip: gebruik nooit watervaste pennen voor spiekbrieven op je hand! Met een rood hoofd en twee punten aftrek heb ik het proefwerk gemaakt. Uiteraard wist ik alles en had ik die spiekbrief misschien wel helemaal niet nodig gehad.

Maar toch, soms heb je gewoon dat duwtje in je rug nodig, dan wil je het zeker weten. Dan wil je even kunnen spieken. Je hebt aan een paar woorden al genoeg, want eigenlijk weet je het allemaal wel.

En juist daarom vind je hier regelmatig een geweldige spiekbrief. Omdat je het eigenlijk niet nodig hebt, maar het soms net wat meer vertrouwen geeft!

[heading]In deze editie: spiekbrief voor de eerste weken van een beginnend leidinggevende[/heading]

 Je bent net manager geworden. Je zit met heel veel vragen. Je wilt het goed doen, maar hoe doe je dat? Deze 6 belangrijke tips voor de eerste weken in je nieuwe rol helpen je. Spiek er zo vaak naar als je wilt!

1. Praat met je medewerkers, leer ze echt kennen

De beste tip die ik je kan geven is de tijd te nemen om je team te leren kennen. Voer meteen gesprekken met elke individuele medewerker, ondanks dat je het waarschijnlijk ook druk hebt met andere zaken. Leer ze kennen en laat je teamleden jou ook leren kennen. Deel verwachtingen, vraag naar waar men energie van krijgt en luister met aandacht.

Je krijgt niet alleen heel veel informatie maar je creëert ook vertrouwen.

2. Organiseer een team kick-off

Een team dat vertrouwen heeft in elkaar, waar veel energie zit, dat goed met elkaar samenwerkt en goede resultaten levert. Welke leidinggevende wil dat nou niet? Maar een goed team bouwt zich niet vanzelf. Organiseer dus een team kick-off of een teambuildingssessie. Een dag waarbij iedereen elkaar leert kennen. Stel de doelen voor het team met elkaar vast. Bepaal met elkaar de resultaten waar jullie tevreden mee zijn.

Meer inzicht in elkaar versterkt het onderling vertrouwen en de samenwerking. Happy people, happy you, great results!

3. Leer omgaan met spanning en stress

Natuurlijk ben je enthousiast en ambitieus, en ben je hongerig om alle problemen direct aan te pakken. Je hebt goede ideëen en wilt laten zien dat je van toegevoegde waarde bent. Maar deze houding zorgt er ook voor dat veel beginnend leidinggevenden zichzelf tegenkomen. Trap niet in die valkuil. Er komt zoveel op je af de eerste weken. Dit kan je niet in één keer oplossen. Daarnaast gaan er altijd dingen fout en moet je soms impopulaire beslissingen nemen. Als je niet oppast kan je hier nachten van wakker liggen.

Accepteer dus alvast dat je fouten gaat maken en dat je soms impopulaire beslissingen moet nemen, dan heb je minder last van stress, en blijf je gezonder.

Meer over dit thema: de basis van goed leiderschap (training)

4. Gun jezelf de tijd te leren. Je kan en hoeft niet alles te weten

Twijfels of je het wel goed doet heeft iedere beginnend leidinggevende. En eerlijk is eerlijk: ook al ben jij uiteraard een natuurtalent, iedereen moet vaardigheden ontwikkelen en kennis op doen. Managen is een vak op zich. Vlieguren maken en met situaties leren dealen is waar het om draait. Gun jezelf de tijd en de ruimte om te leren.

5. Laat los, vertrouwen is de sleutel

Aaaah delegeren……Delegeren is een zeer belangrijke, maar soms zo’n lastige vaardigheid om snel onder de knie te krijgen. Wellicht ben je manager geworden omdat je een professional in iets was. Nu is het tijd om dat los te laten. Geef je medewerkers de ruimte om het op hun eigen manier te doen. Je bent nu eerder een coach die kijkt hoe mensen het doen, laat mensen groeien, uitproberen, fouten maken.

6. Durf te vragen

Beginnend leidinggevenden willen, vaak uit enthousiasme, alles zelf doen, alles zelf uitzoeken. Niet alleen kost jou dit heel veel tijd, de grootste valkuil is dat je niet weet wat je niet weet. Durf om hulp te vragen! Drink eens een keer een kop koffie met mensen die veel meer ervaring hebben of kijk of je voorganger tijd heeft. Al ontvang je maar één bruikbare tip, dan al is het gesprek de moeite waard geweest.

Deze tips zijn samengesteld op basis van mijn jarenlange ervaring in het trainen van beginnend leidinggevenden, gesprekken met managers én mijn eigen belevenissen als (startend) hoofd van diverse teams.

Meer weten over leiderschap en hoe je echt impact maakt? Neem een kijkje bij de training “De basis van goed leiderschap”