Stop! Voordat je een training kiest, lees eerst even dit!

Afgelopen maandag reed ik op de snelweg naar een afspraak. Je kent dat vast wel: op de automatische piloot verander je van baan, voeg je in, geef je meer gas of trap je op de rem. Ik geef eerlijk toe: mijn gedachten waren meer bij het gesprek dat ik moest voeren dan bij het verkeer om me heen. Halverwege de rit kijk ik heel even naar links en… iekssss. Daar zit de rijinstructeur die mij bijna 20 jaar geleden al deze handelingen automatisch leerde uitvoeren.

Binnen een split second is mijn aandacht volledig bij het verkeer, zitten mijn handen op tien voor twee en gebruik ik bewust al mijn spiegels. Ik geloof dat ik de stem van mijn rijinstructeur zelfs even hoorde. “Binnen spiegel, buiten spiegel, over je schouder kijken.” Ja, de kennis zit er allemaal nog en ik rijd ook al jaren schadevrij! De rijlessen van toen zijn dus zeer succesvol geweest.

Wist je dat een training om jezelf als professional te ontwikkelen eigenlijk heel veel overeenkomsten heeft met een rijles? Of beter gezegd, zou moeten hebben. Wat zorgt er voor dat een training succesvol is? Dat het echt resultaat oplevert? Zoveel resultaat dat het 20 jaar later nog steeds in je zit. In mijn ogen zijn er vier belangrijke ingrediënten die in geen enkele training mogen ontbreken:

 1. Learning on the job

  Ik werd als 18-jarige zonder enige rijervaring direct op de bestuurdersstoel gezet. “Het gaspedaal zit daar, de rem werkt zo en sturen kan je vast wel. Rijden maar!” Een betere learning on the job kan je geloof ik niet hebben. Vanaf het eerste moment was ik aan het leren.

 2. Vertrouwen

  Ik kreeg van de instructeur het volledige vertrouwen dat ik de lesauto niet direct tegen een boom zou parkeren. Dit gaf mij zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en het geloof dat ik dit uiteindelijk zelf zou kunnen.

 3. Fouten maken mag

  Bij het fileparkeren zag mijn instructeur natuurlijk al lang dat ik veel te vroeg in draaide. Maar juist door mij te laten ervaren wat ik verkeerd deed leerde ik hoe ik wel keurig langs de stoeprand in een krap plekje kan parkeren. Dit bewijst eens te meer hoe krachtig het is om te leren van je fouten.

 4. Oefenen, oefenen, oefenen

  Na een kleine 80 uren (ik was geen natuurtalent) oefenen en een zenuwslopende proeve van bekwaamheid (die ik overigens twee keer heb moeten afleggen) had ik dan eindelijk dat felbegeerde roze papiertje.

Learning on the job, vertrouwen krijgen, fouten maken mag, oefenen, oefenen, oefenen, een proeve van bekwaamheid en uiteindelijk een beloning; het zijn dé ingrediënten die bijdragen aan een succesvol leertraject. Dus, als je een training moet uitzoeken voor jezelf of je team kijk altijd goed of deze ingrediënten in de training zitten!