, ,

5 redenen waarom mensen ontslag nemen

Maandagochtend. De heerlijke geur van je eerste kopje koffie begroet je. Je opent je laptop. Dan hoor je een zacht geklop op je deur. Je kijkt op en daar is ze. Je beste teamlid. Je superster. Je hebt haar 5 maanden geleden aangenomen. “Heb je even?” vraagt ze met een serieuze blik op haar gezicht.  

Een half uur later, volledig in shock, neem je een slok van je – nu koude – koffie. Je begrijpt het niet. Hoe heb je dit niet zien aankomen?   

Elke manager heeft er mee te maken: werknemers die ontslag nemen. Het hoort bij het werk. Het is ook normaal, vooral in de wereld van vandaag, waar mensen niet meer tientallen jaren dezelfde baan hebben of voor hetzelfde bedrijf werken. En als sommige mensen vertrekken, maakt dat ruimte voor anderen. Voor nieuwe ideeën, innovatie en andere gezichtspunten.  

Maar wat als de ene na de andere (top)medewerker vertrekt?  

Of als werknemers die 6 maanden geleden zijn begonnen weggaan?  

Dat is een heel ander verhaal. 

Doors Open - Onboarding - zorg dat nieuwe medewerkers blijven

Meer dan 15 jaar ervaring binnen kleine en grote organisaties heeft ons geleerd dat er veel verschillende redenen zijn waarom mensen weggaan. We lichten 5 van de meest voorkomende uit: 

 1. Je werknemers voelen zich niet gewaardeerd 

Werknemers die het gevoel krijgen dat ze gemakkelijk vervangen kunnen worden op het werk, kunnen op zoek gaan naar een baan waar hun inspanningen meer gewaardeerd worden. Voor de meeste mensen is het belangrijk om zich gewaardeerd te voelen en te weten dat hun bijdrage belangrijk is voor het succes van het bedrijf. In functies op instapniveau kan het soms een uitdaging zijn om deze erkenning te geven vanwege de beperkte verantwoordelijkheden. Als manager is het belangrijk om deze gevoelens te (h)erkennen en medewerkers te ondersteunen die klaar zijn voor functies op een hoger niveau. 

2. Conflictueuze gevoelens over bedrijfsbeleid 

Werkt iedereen in het bedrijf vijf dagen per week, omdat ‘we dat nu eenmaal zo doen hier’? Wordt er van werknemers verwacht dat ze hun telefoon altijd beantwoorden, zelfs na kantooruren of wanneer ze op vakantie zijn? Dit soort bedrijfsbeleid of ongeschreven bedrijfsregels helpen niet om werknemers te behouden. Sommigen zijn op zoek naar een betere balans tussen werk en privé, hun persoonlijke situatie kan veranderen (ze worden bijvoorbeeld ouders of moeten voor een familielid zorgen). Flexibel zijn met werkdagen, uren en locatie kan een positieve invloed hebben op het personeelsverloop.  

Ongemotiveerde medewerker - Doors Open

3. Slecht leiderschap 

“Mensen gaan niet weg vanwege een slechte baan. Ze gaan weg vanwege slecht management.”We horen dit vaak. En het is waar. Goede leiders zijn in staat om hun mensen te laten groeien, om hen te helpen het beste in zichzelf naar boven te halen. Slechte leiders daarentegen veranderen gemotiveerde, hardwerkende werknemers in uitgebluste, ongeïnspireerde robots die de minuten aftellen tot ze naar huis kunnen en die hun lunchpauzes gebruiken om door vacatures te scrollen op zoek naar een beter alternatief.  

Uit dit onderzoek blijkt dat slecht management ervoor zorgt dat 50 procent van de mensen hun baan opzegt.  

Management is er niet voor een paar belangrijke momenten. Je redt het niet met een functioneringsgesprek, een beoordelingsgesprek en een eindejaarsbonus. Werknemers zijn geen machines. Investeer tijd in ze. Leer ze kennen. Weet wat ze motiveert. Goed leiderschap kan het behoud van waardevolle medewerkers maken of breken. 

4. Gebrek aan uitdaging 

Weet je wat jouw werknemers geïnspireerd houdt? Wat hen uitdaagt? Dit is zeker niet voor iedereen hetzelfde. Hoe verrassend het ook klinkt, niet elk teamlid is op zoek naar promotie. Niet iedereen droomt ervan om zelf een leidinggevende functie te bekleden. En dat is niet erg. Het is belangrijk dat elke medewerker de kans krijgt om zich op zijn eigen manier te ontwikkelen. Of dat nu is door een promotie of een nieuwe uitdaging binnen de huidige functie. Een goed Learning & Development programma is hiervoor essentieel.  

5. Er is geen goed onboarding-programma 

Wist je dat 28% van de werknemers het bedrijf binnen 3 maanden verlaat? En dat 40% van de mensen die minder dan 6 maanden bij een bedrijf werken, van plan is om binnen een jaar te vertrekken? 

Een hoog verloop is ongelooflijk duur. Een werknemer vervangen kost 50-150% van een jaarsalaris. Bovendien zorgt de constante wisseling van werknemers voor demotivatie bij de overgebleven teamleden. Een goed onboarding-programma is dan ook essentieel. En nee, dit gaat niet over “je kunt hier je koffie krijgen en hier is de printer”. Een inwerkprogramma zorgt ervoor dat een succesvolle kandidaat binnen 90 dagen een succesvolle werknemer wordt door de cultuur van de organisatie te laten zien en een toekomstperspectief te bieden. Door samen doelen te stellen, verwachtingen te verduidelijken en een persoonlijk ontwikkelingsplan op te stellen. Een goed inwerkprogramma kan de retentie van werknemers met maar liefst 82% verbeteren. 

Wat denk je ervan? Zullen we samen een kop koffie drinken om te praten over personeelsbehoud? We beloven je dat je koffie niet koud zal worden! 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *