Mijn beste fout - Suzanne Mau-Asam

De beste fout van: Suzanne Mau-Asam

"Mijn onderbuikgevoel zei: doe dit niet. Ik negeerde het. Achteraf bleek dat mijn gevoel klopte."

Soms zijn we te bang om fouten te maken, dat we uit angst voor de mogelijke gevolgen geen actie ondernemen. Bang om te falen, bang voor wat onze omgeving ervan vindt, bang dat het niet in ons "Instagrammable perfecte leven" past...

En dat is zo jammer, want fouten maken is dé manier om te leren en jezelf te ontwikkelen. Daarom vieren we bij Doors Open het maken van fouten! Elke maand interviewen we ondernemers, leiders, topsporters... Mensen die, net als je, zijn gekomen waar ze zijn door te falen en weer op te staan. Zij delen hun beste fout: een fout die hen veel heeft geleerd en enorm heeft geholpen in hun development.

In deze editie

Suzanne Mau-Asam

Verblijfplaats: Den Haag

Beroep: Oprichter en eigenaar van Doors Open Learning & Development bedrijf) en Doors Open Female Hub (coworking & learning voor vrouwelijke ondernemers)

Suzanne Mau-Asam

Wat is jouw beste fout?

"In januari 2018 opende ik naast Doors Open de Female Hub. Dat was behoorlijk wat werk: Ik moest op zoek naar een geschikte locatie, deze moest verbouwd worden en de marketing moest gaan lopen. En dat allemaal in 3 maanden tijd en 'tussen alle bedrijven door', want ik ging ook door met Doors Open met het geven van leadership , Learning & Development adviezen en teambuildingsessies. Omdat ik ook veel aan mijn eigen development werk, was mijn plan om naar Californië af te reizen voor een opleiding tot somatic coach aan het Strozzi Institute. Maar dit botste met de openingsdatum en de eerste weken van de Female Hub. Daarom had ik operationele ondersteuning nodig. Iemand die de boel kon runnen terwijl ik weg was. Via een vriendin kreeg ik een tip voor iemand die 'echt goed was'."

"Ik ben hierdoor inkomsten misgelopen en heb extra kosten moeten maken. Ik heb de samenwerking beëindigd, maar was uiteraard niet in staat om de verloren weken in te halen."

"Dus ik had een gesprek met een freelancer. Mijn gevoel zei 'Suzanne, dit moet je niet doen. Jullie zitten niet op dezelfde golflengte. Ik weet zeker dat ze niet kan leveren wat je nodig hebt. Ik negeerde het gevoel, probeerde het te rationaliseren. Ik kan de mening van mijn vriendin toch wel vertrouwen? En nog belangrijker: Ik had iemand nodig en had niet genoeg tijd om een alternatief te vinden.

Het ongemakkelijke gevoel bleef. Toen ik de sleutels van de Female Hub overhandigde, was ik er nog steeds niet 100% van overtuigd dat dit de juiste beslissing was. Toch stapte ik in het vliegtuig. Opnieuw probeerde ik mijn verstand te laten zegevieren. 'je kunt bellen vanuit de VS, Skypen, e-mailen en controle houden over wat er in de Hub gebeurt'.

Toen ik terugkwam uit de VS bleek echter dat ik beter naar mijn gevoel had kunnen luisteren. Taken werden niet volgens de instructies uitgevoerd en het kwaliteitsniveau was verre van wat ik en mijn partners hadden verwacht. Ik liep hierdoor inkomsten mis en extra kosten. Ik heb de samenwerking beëindigd, maar was uiteraard niet in staat om de verloren weken die ik afwezig was in te halen."

"Het is wetenschappelijk bewezen dat het voorste deel van jouw hersenen minder goed werkt als je onder druk staat."

Wat heb je hiervan geleerd?

"Drie belangrijke lessen. Ten eerste, het feit dat iemand je vriend is, betekent niet noodzakelijk dat hij of zij dezelfde visie heeft op zakelijk gebied. Zakelijke relaties zijn heel anders dan vriendschappen. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en dingen gescheiden te houden. Dat betekent niet dat je nooit kunt samenwerken met vrienden. Maar je moet er wel voor zorgen dat je op één lijn zit als het gaat om ondernemen en zakendoen. Ik denk dat dat een van de redenen is waarom ik graag samenwerk met mensen die, net als ik, op de Hotelschool hebben gestudeerd. Ik heb het gevoel dat zij dezelfde manier van denken en werken hebben. Je hoeft het echt niet altijd over alles eens te zijn, maar je moet wel op één lijn zitten wat betreft de belangrijkste onderwerpen. Binnen deze onderwerpen kunnen jouw meningen en inzichten nog steeds verschillen.

Ten tweede werd ik dankzij deze situatie weer eens geconfronteerd met het feit dat het zo belangrijk is om naar jouw buikgevoel te luisteren. Natuurlijk, big data, analyse van statistieken, technologie, het is allemaal belangrijk voor bedrijven. Ik stel ook doelen voor mijn bedrijf, ik analyseer de 'harde' feiten, maar uiteindelijk denk ik dat 'dingen doen op gevoel' net zo belangrijk is. Dat gevoel is er niet voor niets. Dit blijft regelmatig onopgemerkt in onze maatschappij en dat is jammer.

Uiteindelijk heeft deze fout me doen beseffen hoe belangrijk het is om een korte pauze te nemen als je gestrest bent. Het is wetenschappelijk bewezen dat het voorste deel van jouw hersenen minder goed werkt als je onder druk staat. Hierdoor is de kans groter dat je de verkeerde beslissingen neemt. Het kan echt helpen om er een nachtje over te 'slapen' om de dingen vanuit een nieuw perspectief te bekijken."

Was er een alternatief dat je had kunnen behoeden voor deze fout?

"Mijn alternatief was om de opening van de Female Hub uit te stellen. Dan had ik een rustige beslissing kunnen nemen en had ik voor een andere partner kunnen kiezen. Ik wilde de opening echter echt door laten gaan. Terugkijkend denk ik niet dat ik het anders had gedaan."

Wat heb je anders gedaan na deze fout?

"Ik ga bewuster met mijn gevoelens om. Op mijn werk maak ik steeds meer gebruik van somatische technieken. In tegenstelling tot meer traditionele methoden, waarbij het IQ (intelligentie) en EQ (emoties) als gescheiden worden gezien, gaat deze theorie ervan uit dat de mens niet uit afzonderlijke delen bestaat, maar dat lichaam, hersenen en ziel één zijn.

Somatiektechnieken helpen je om bewuster op jouw gevoel te vertrouwen, wat heel waardevol kan zijn voor zowel jouw privéleven als je werk. Het leert je om continu te reflecteren: wat voel ik en waarom voel ik dit? Het helpt je ook om niet altijd à la minute keuzes te maken. Dat is niet nodig. Tenzij het een kwestie van leven of dood is, bijvoorbeeld als er een huis in brand staat.

Ik kan niet echt zeggen dat ik blij ben dat ik deze fout heb gemaakt, maar ik heb er wel veel van geleerd. En dat gaat me helpen in mijn verdere development!


Wil je jouw beste fout delen? Deel hem naar info@doors-open.nl! Misschien ben je wel de volgende op onze blog!


Dit vind je misschien ook interessant