,

Ik word er verlegen van

Doors Open - Waarom een compliment krijgen zo moeilijk is

Waarom complimenten ontvangen zo moeilijk is – en wat je eraan kunt doen

“Wat? Dit oude ding? Dat heb ik echt al jaren!” Ik hoor het mezelf vaker dan me lief is zeggen als ik een compliment krijg over mijn outfit. Niet alleen als het over mijn outfit gaat trouwens, ook zakelijk wuif ik een compliment vaak weg. Terwijl ik wéét dat ik goed ben in mijn werk als trainer en coach.

Als ik een compliment krijg voel ik me ongemakkelijk, begin soms te giechelen en weet niet hoe ik moet reageren. Blijkbaar ben ik niet de enige. Een kleine rondvraag leert me dat er genoeg mensen in mijn zakelijke en persoonlijke netwerk zijn die daar net als ik moeite mee hebben. En dat is zonde. Want je doet niet alleen jezelf tekort door een compliment te bagatelliseren of weg te wuiven, maar ook degene die het compliment geeft.

Hoe komt het dat er zoveel mensen zijn die het moeilijk vinden om een compliment te ontvangen? Ik denk dat er een aantal oorzaken aan ten grondslag liggen.

1 – Bescheidenheid siert de mens

We leren vaak om bescheiden te zijn. En al helemaal in Nederland. “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”, toch? Door een compliment in ontvangst te nemen in plaats van af te slaan, kan de angst ontstaan over te komen als onbescheiden.

2 – Wat wil je van me?

Door onzekerheid of wantrouwen denken we dat er iets achter een compliment schuilt. Dat de vleierij gebruikt wordt om iets van ons gedaan te krijgen. Als de verkoopster in de winkel zegt dat die nieuwe jeans je fantastisch staat, denk je gelijk dat het komt omdat ze iets wil verkopen. En als een familielid je een complimentje geeft, maar vlak daarna om een gunst was, denk je “Zie je wel, je meende er niks van. Je deed het om me te manipuleren.

3 – Je kent me helemaal niet

Wie het compliment geeft, heeft ook invloed op onze reactie. Stel dat je een presentatie geeft en iemand die je niet zo goed kent komt na afloop naar je toe en zegt: “Heel inspirerend. Vooral het stuk waarin je het had over het belang van persoonlijk leiderschap.” Doordat de persoon een onbekende van je is, wordt het moeilijker het compliment in ontvangst te nemen. We vinden het vaak makkelijker om iets aan te nemen van een goede vriend(in), collega of geliefde. Hoewel het in het tijdperk van social media juist weer compleet normaal is om constant op zoek te zijn naar complimenten van vreemden. Die complimenten zijn echter vaak vluchtig en bovendien zit er een veilig scherm tussen. Complimenten face-to-face in ontvangst nemen blijft lastig, zeker als het vreemden betreft.

Complimenten ontvangen – zo kan het ook!

Door een compliment weg te wuiven, haal je allereerst jezelf naar beneden. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat het ook negatief werkt voor degene die het compliment geeft? Door te bagatelliseren geef je namelijk de indruk dat de mening van de gever incorrect is (je spreekt het immers tegen) en kun je hem of haar een slecht gevoel bezorgen.

Probeer de volgende keer dat je een compliment krijgt het volgende:

1 – Zeg “Dankjewel”

REGEL NUMMER 1! Hoe ongemakkelijk het ook voelt, dit is de enige reactie waarmee je de mist niet in kunt gaan. Jij bent blij en de gever van het compliment is ook blij.

Het is vaak ook niet “Dankjewel” wat de situatie ongemakkelijk maakt, maar de stilte die daarop volgt. Bedenk: het is helemaal niet erg om even stil te zijn. Geniet van het compliment dat je zojuist hebt ontvangen en vervolg daarna het gesprek.

2 – Geef het compliment niet direct terug

Als iemand ons een compliment geeft, zijn we al snel geneigd hetzelfde compliment terug te geven. Doe dit niet! Het voelt geforceerd en soms zelfs nep, waardoor je ook de waarde van het compliment dat jij zojuist hebt gekregen vermindert. Je belandt bovendien vaak in het heen-en-weer gooien van complimenten. “Wat zit je haar leuk.” “Nee, JOUW haar zit echt leuk.” Het werkt beter om het compliment in ontvangst te nemen, het gesprek te vervolgen en op een ander moment een (gemeend) compliment terug te geven.

3 – Sta stil bij wat het compliment met je doet

Oefening baart kunst en je zult zien dat als je jezelf traint om een compliment in ontvangst te nemen, dit een positief effect heeft op wat het compliment met je doet. De eerste paar keer voelt het ongemakkelijk, maar na een tijdje zal het zorgen voor een goed gevoel en meer zelfvertrouwen. Door echt even de tijd te nemen om het compliment te ontvangen en er bij stil te staan wat je erbij voelt, wordt dit effect alleen maar groter.

Wat heb je die training goed gegeven, Suzanne

Tot slot nog dit… Geef jezelf vaker een complimentje. Nee, daar wordt je niet arrogant van. Er zijn nou eenmaal dingen waar je goed in bent. Dat mag je best hardop zeggen. Wist je dat zelfkennis stap 1 is in de weg naar persoonlijk leiderschap?

Als je meer wilt weten over persoonlijk leiderschap, neem dan eens een kijkje bij ons speciale coachingspakket voor persoonlijk leiderschap!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *